2010. január 4., hétfő

Lógás - 2010. január 4.

Lógás
idő: 2 perc

Igen, lógás...
Ugyanis van nekem a gerincem karbantartására egy csudajó kis gépem.
Gravitációs keretnek hívják és így néz ki:



Furcsa kis szerkezet ez, de aki még nem látott ilyet, annak elárulom, hogy így kell használni:


Persze kutya nélkül jobb, ha nem nevettet közben. :-)

És hogy ez mire jó?
Nagyon sok mindenre! Többek között csodálatos módon nyújtja, tehermentesíti a gerincet és a hátizmokat is. A csigolyák az egész napi terhelés, ülés, cipekedés után természetes módon rendeződnek és felfrissülnek, tehermentesülnek és megpihenhetnek kicsit. Vérellátásuk is növekszik. Az én beteg gerincemnek ez csodaszer, de egészséges embernek (ha még van ilyen) is nagyon jó, hiszen tudjuk, hogy az egészséges gerinc a hosszú élet titka, úgyhogy nem árt legalább napi néhány percet szánni rá.
Ezen kívül a sok evéstől és üléstől túlterhelt belső szervek is felfrissülnek, rendeződnek.
Ugyanakkor nagyon jó pihentető és relaxációs póz ez az általam csak lógásnak hívott póz. A jógában és sok más keleti mozgásformában is nagy hangsúlyt kap a fejenállás nemcsak a relaxáció miatt, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt is, ugyanis a fordított testhelyzet minden, de minden egészségügyi problémára gyógyír lehet, egész egyszerűen azért, mert az agy vérellátása növekszik és minden szerv és mirigy irányítása, központja ott van, ezáltal fokozódik az összes szervünk anyagcseréje, munkája, könnyebben tudnak dolgozni, regenerálódni. Javul ezáltal a hallás, a látás, a szaglás, de még az arcbőrünk is szépen kisimul, csökkennek a ráncok. Nagyon hosszan lehetne erről írni, hiszen tényleg nagyon sok mindenre jó, de egyenlőre legyen elég ennyi.
A lényeg, hogy a keletiek úgy tartják, hogy fordított testhelyzetben nem múlik az idő felettünk, vagyis amíg fejjel lefelé pihenünk megállnak az öregedési folyamatok. Már ez is elég elgondolkoztató.

Éppen a felfrissítő, vérkeringést fokozó és az egész testet "átmozgató" hatása miatt szoktam az edzéseimmel egy sorban vezetni a lógással töltött perceimet, hiszen ez is hozzátartozik a mindennapjaimhoz.
Miután a gerincemet egy-egy jóleső futással, bringázással terhelem, felüdülés a hátamnak néhány perc ezen a csodaszeren. Tény, hogy nem volt olcsó gép (pedig az enyém a képen látható legolcsóbb változat), de miután egy hétig jobbra-balra fetrengtem a hátfájástól és nem bírtam felkelni, beruháztunk rá. Már az első használat után jót tett és azóta is nagy becsben tartom. Azt hiszem, ha kétszer ennyibe került volna, akkor is megérte volna.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails