2012. január 3., kedd

Fegyencedzés, jóga - 2012. január 3.

Pranajama
Kapalabhati
3x20 fújtatás
15, 30, 45 mp benntartással
idő: 2:30
Anuloma Viloma
5 kör
4,16,8 arányban
idő: 4:40

Fegyencedzés
Guggolás gyertyaállásban (Guggolás 1. lépés) 1x15
Függőleges húzás (Húzodzkodás 1. lépés) 1x15

Jóga
idő: 20:00
ászanák: 17
típus: dinamikus (napüdvözletekkel összekötve)


Nagyon rosszul keltem.
Egész éjjel lázálomban forgolódtam, reggelre a hálóingemből csavarni lehetett az izzadságot. Általában ébredés után már csak a hűs, átázott lepedő emlékeztet az éjszakai vívódásra, de most reggel is rendes hőemelkedésem volt. Ha ültem is patakokban folyt rólam a hideg veríték és nagyon gyenge voltam. Talán a tegnapi edzések miatt, nem tudom.
De nem ijedek meg, ezt játsza velem a szervezetem évek óta és ha itt nem adom fel, akkor néhány nap vagy hét múlva jobb lesz, úgyhogy nagy nehezen kimásztam az ágyból és irány a fegyencedzés és a jógamatrac.

A légzőgyakorlatok nagyon jól estek ismét, bár a Kapalabhatinál érzem, hogy a tüdőmmel nincs minden rendben. Másfél hónapja voltam beteg és a tüdőm még mindig fáj. Nagyon nem tetszik ez nekem. Még jó, hogy e hónapban van itt a falunkban tüdőszűrés, jó lesz oda is lenézni egyik nap.

A fegyenckedés egész jól ment.
A gyertyaállásból guggolás valahogy könnyebben ment, mint eddig bármikor, a függőleges húzás pedig mindig könnyű. Most az egyik szobánk ajtókeretébe kapaszkodva végeztem a gyakorlatot, de akármilyen lassan csinálom is, bizony nem érzek eredményt vagy nehézséget ennél. Nem is tudom, milyen izomcsoportra kéne hasson ez a gyakorlat, mert egyáltalán nem érzem meg, de hirtelen sokat emelni sem szeretnék ebből, ahogy a könyv is óva int a gyors haladástól.

Jógánál már őrült módon szédültem a gyakorlás közben, éreztem, hogy a belső hőm majd szétéget, miközben patakokban dől rólam a víz és ráz a hideg. Gondoltam rá, hogy akkor ezt most hagyom, hogy nem kell erőltetni, ha ennyire rosszul vagyok, de nehogy már egyből a második napon lejjebb kelljen adnom a terveimből. Nem, és nem! Nem olyan fából faragtak ám, megcsinálom, amit kiötlöttem és kész.
Végül végigküzdöttem magam a gyakorláson és nagyon élveztem, csak szörnyen ramatyul voltam közben. Ennek ellenére hősiesen megcsináltam az egészet. Az első bemelegítő Napüdvözletet kivéve a többinél még keményen nyomtam a Chaturangákat is, úgyhogy nagyon büszke vagyok magamra.

Ezeket csináltam:
Napüdvözlet
2. Napüdvözletben:
Fejenállás (Sirsasana)
3. Napüdvözletben:
Gyertyaállás (Sarvangasana)
Ekeállás (Halasana)
Kéz-láb tartás fekvésban - láb oldalra ( Supta Padangusthasana 2)
Csavart kéz-láb tartás fekvésben (Parivrtta Supta Padangusthasana)
Szélkiengedő póz (Pavanamuktasana)
Ülésből előrehajlás (Paszcsimottanasana)
Lejtősík (Purvottanasana)
4. Napüdvözletben:
Kobraállás nyújtott karral (Bhujangasana 3)
Teljes kobraállás (Poorna Bhujangasana)
Sáskaállás (Salabhasana)
5. Napüdvözletben:
Harcos póz 2 (Virabhadrasana 2)
Felfelé néző harcos póz 2 (Urdhva Virabhadrasana 2)
Félhold tartás (Ardha Chandrasana)
6. Napüdvözletben:
Előrehajlás terpeszállásban (Prasarita Padottanasana)
Előrehajlás terpeszállásban - fej felfelé (Prasarita Padottanasana 2)
Csavart előrehajlás terpeszállásban (Parivrtta Prasarita Padottanasana 2)

Ahhoz képest, hogy milyen régen jógáztam, egész jól ment a dolog, bár az ekeállástól eléggé elszoktam, de a többi ment, ahogy szokott. Még az új ászanákkal, amiket eddig nem gyakoroltam, azokkal volt egy kis gondom. Jó nehezek, szokatlanok számomra, de majd belejövök azokba is egy kis gyakorlás után. Ilyen például a két Padangushtasana és a teljes kobraállás. Bár ez utóbbi valószínűleg több év gyakorlást igényel, mire az ember tényleg helyesen tudja végezni, de rajta vagyok az ügyön.
A hátamnak és az izületeimnek is nagyon jól esett ez a fajta mozgás, nem is értem, hogyan lehet jóga nélkül futni, vagy bármilyen más sporttevékenységet végezni. Engem annyira helyrerak testileg, hogy egyszerűen vétek lenne kihagyni az edzéstervből. Szeretem hogy olyan könnyűnek, lazának, mozgékonynak és mindenre késznek érzem magam utána, miközben a gerincem mintha fellélegzett volna minden nyomás és teher alól, az izületeim egészségesen hajlékonyak, az izmaim lazák, de tettrekészek. Szeretem ezt a könnyedséget, amiben ilyen hatalmas erő rejlik...

Ma is tartottam magam a harcosok étrendjéhez.
Ugyan ma már megkezdődött nekem is a munka, de attól még sikerült este 6-ig kihúznom az alulevési fázist és nem is éreztem magam éhesnek. Ugyan érzem, hogy szívesen ennék egy-két falatot ebből-abból, de ez inkább kívánás, mint éhség.
Szóval, két körte egy kevés vízzel ivólének összeturmixolva, egy alma és két banán volt a mai nap menüje, este pedig minden más földi jó is lecsúszott. A túlevési fázisomat még nem reguláztam meg, de néhány hét múlva, ha már belejövök, akkor arra is gondom lesz.

3 megjegyzés:

Zsolti írta...

Kedves Szamóca,

örülök,hogy te is elkezdted a fegyencedzést! Mellesleg az én régi becenevem is Szamóca... :) Sok sikert és kitartást!

Confidence & Power to you,

- Zsolti

Szamóca írta...

Kedves Zsolti,
köszöntelek a blogomon.
Igen, elkezdtem már novemberben, de valahogy nagyon lassan fejlődök benne. Valahogy nagyon kevésnek érzem ezt a napi néhány perc gyakorlást, de nem tudom, hogy mit kéne másként csinálnom. Mindenesetre nagyon várom már a könyv második kötetét, nagyon sok jót hallottam róla.
Szoktalak olvasni benneteket, ti már nagyon jól haladtok és ez nagyon jó motiváció nekem is. Nektek is sok erőt és jó fegyenckedést! ;-)

Zsolti írta...

Szia,

kitartás! Jógával kombinálva meglesz a hatás... Tulajdonképpen a fegyenc is jóga: börtönjóga. :) Majd meglátod a fegyenc 2-t, az már nagyon hangsúlyosan jóga. Türelem, van időd. Részemről meg épp a jógába és a futásba kontárkodom bele, ebben pedig te vagy a király(nő). Jó edzéseket!

- Zsolti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails