2010. március 30., kedd

Lógás - 2010. március 30.

Lógás
idő: 2 perc


Léböjtöm 5. napja van.
Kezdem összeszedni magam, kezd visszatérni az energiám és kezdem érezni a böjt jótékony hatásait is, de nagyobb sporteseményre most nem vállalkoznék.

Maradt a lógás, már úgyis régen csináltam (te jó ég, legutóbb másfél hónapja!).
A szombati túra és a tegnapi úszás után így a böjt során kitisztult gyomorral és fejjel valami fantasztikus jó volt lógni egyet. Annyira jól megnyújtott és felfrissített, hogy arra nincsenek szavak. Néha tényleg úgy érzem, hogy pár perc lógás ezen a csodamasinán felér egy fél órás intenzív strechinggel.

2010. március 29., hétfő

Úszás - 2010. március 29.

Úszás
idő: 35 perc
+ 2x10 perc szauna


A léböjtöm 4. napja van ma.
A délelőtt folyamán nagyon rosszul voltam, de délutánra már valamennyire rendeződött a helyzet, így ismét hétfő lévén felkerekedtünk édesapámmal úszni.

Sok reményt nem fűztem a dologhoz: ugyan múltkor ment az úszás valamennyire, de így, hogy 4 napja nem ettem és szombaton még a túrázás is meggyötört, lehet, hogy most nem igazán fog menni a dolog, de úgy voltam vele, hogy most nincs kötelezően előírt 20 km, mint szombaton, annyit úszok, amennyi jólesik, ha csak két hosszt, akkor annyit és kész, nem fogok nagy ügyet csinálni belőle. Különben is ajánlatos valami egyszerű, könnyű mozgás a böjt alatt, hogy kicsit használjuk az izmainkat, hogy ne abból épüljünk le böjtölés közben, illetve a mozgás serkenti a vérkeringést, ami nemcsak a fázás ellen jó, de a mérgek kiürülését és a méregtelenítő szervek munkáját is segíti.

Mire az uszodához értünk, már egész jól voltam.
Magam is csodálkoztam, hogy mekkora változás ez reggel óta. Sőt, még melegem is volt, pedig napok óta fáztam a böjt miatt. Még az arcom is kipirult. Mire átöltöztem, már határozottan éreztem, hogy melegem van és elég forró vagyok, de nemcsak az arcom, hanem már a combom is, a hasam is. "Ajjjaj, lázas vagyok"- ez volt az első gondolatom és lehet, hogy tényleg az voltam, de nincs ezzel semmi baj: a böjt során lehet hőemelkedésünk, vagy lázunk is, a szervezet ezzel is segíti a méregtelenítést, a gyógyulást, a védekezést a felszabadult mérgektől, úgy ahogy a betegségeknél. Mivel tényleg csak ilyen furcsa lázas állapotot éreztem, de nem volt egyáltalán semmilyen más bajom, így bemerészkedtem a vízbe. Nagyon hideg volt, még annál is jobban. Nem csak nekem, édesapámnak is.
Az első néhány hossz során éreztem, hogy kicsit gyengébb vagyok, mint általában, de ez hamar elmúlt és végül annyira belejöttem, hogy még meg is hajtottam a végén az utolsó néhány hosszt. Nagyon jót úsztam, idén még nem is ment ilyen jól (mivel most úsztunk másodszorra :-)! Még a vashiányomat sem éreztem most, mintha nem is lenne!
Hihetetlen, hogy négy nap nem evés után mire képes a szervezet! Mindig elcsodálkozom ezen, hogy milyen remekül vagyunk kitalálva és milyen jól működünk, ha hagyjuk. Szerintem ez fantasztikus!

Igaz, most csak 35 percet úsztam, mert az idő is és apu is sürgetett, bár még jól esett volna több is, de inkább mentem még szaunázni, hiszen nagyon jó kiegészítője ez a böjtkúrának a méregtelenítés szempontjából. Ha esetleg nem esne jól, bármikor kijöhetek.
A szaunában két idősebb férfi volt csak és akaratlanul is meghallottam, hogy miről beszélnek:
"-Nem szeretem a rezgős, cupákos húst, idén már sonkát sem vettünk, mert úgysem eszi senki." - mesélte az egyik férfi így húsvét közeledtével, majd folytatta: "Úgyhogy hétvégén is fokhagymakrémleveset csináltunk, utána meg grillezett patisszont ettünk."
Fogalmam sincs, hogy honnan szedett ilyenkor patisszont, de nagyot nyeltem a fokhagymára, aztán még nagyobbat a patisszonra. Hú, de megkívántam. Inkább beszélt volna a rezgős húsról, az nem zavart volna, de, hogy pont hagymáról! Persze aztán még részletezte a dolgokat, de csak mosolyogtam rajta: kibírtam a szombati túrát, túl vagyok egy kis úszáson is, négy nap böjtön, úgyhogy egy ilyen apróság, mint a fokhagymakrémleves, már nem ingat meg. (Pedig jaj, de szeretem a fokhagymát!)

A szaunázás nagyon jólesett, olyan jó volt ott ücsörögni a melegben, alig akartam kijönni. Néha kimásztam, lezuhanyoztam jó hideg vízzel, aztán sipirc vissza. Csudajó volt, de örülök, hogy ezt nem hagytam ki. Teljesen feldobódtam tőle, nemcsak testileg, de még lelkileg is segítette a böjtölést: minden mérgező gondolat, érzés elszállt belőlem abban a 20-30 percben.
A vashiányom pedig mintha felszívódott volna...

2010. március 27., szombat

Túrázás (JULIANUS 20 teljesítménytúra) - 2010. március 27.

JULIANUS 20/30/50 teljesítménytúra
(Rendező: Ferencvárosi Természetbarát Egyesület)
Táv: 20,8 km
Szintkülönbség: 800 m
Szintidő: 6 óra
Teljesített idő: 5 óra

Ma ismét túráztunk és ismét 20 km-t, ahogyan januárban is.
Szuper, napsütötte időnk volt, úgyhogy tényleg kár lett volna otthon maradni.

Ezen a túrán idén vettünk részt először, sőt, ennek a szervezőgárdának sem voltunk még egyetlen eseményén sem, úgyhogy minden újdonság volt. Még az útvonal is, hiszen Nagymarosról mentünk Márianosztrára és itt még sosem jártunk gyalogosan.
Persze bicajjal már igen (naná, nincs olyan hely az országban, ahol bicajjal még ne jártunk volna), amikor Szobról tekertünk a határ szlovák oldalán Balassagyarmatig. Na, akkor kicsit eltévedve kerültünk Márianosztrára. De az erdő és a túraútvonal az tényleg az újdonság erejével hatott.

A nehezítés csupán annyi volt a januári túrához képest, hogy éppen a tavaszi léböjtkúrámat végzem és böjtölve még sosem kirándultam, főleg ennyit. Ma egyébként még csak a 2. böjti napom van, de azért tartottam a túrától egy kicsit, hogy lesz-e elég erőm végigmenni, illetve nem tudtam azt sem, hogy a vashiányom hogyan fog viselkedni ebben a helyzetben.
A túrára ezért a gyümölcsök és szendvicsek helyett rengeteg vizet, teát és mézzel kevert vasszirupot vittem magammal. Ez utóbbit lassan kortyolgattam el útközben, hogy adjon némi energiát, ha szükségem lesz rá.

A vonaton odautazás közben tudtam meg, hogy édesapám keresztfia is velünk tart, így hármasban vágtunk neki a túrának.
A nevezést a tömeg ellenére hamar sikerült elintéznünk és egy remek, jól áttekinthető, színes turistatérkép másolattal készült itinerrel kezdhettük meg a túrát:


Szerencsére a böjtből kifolyólag ma nem volt semmi gondom testileg, teljesen jól voltam, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a túra első 4 km-e jó meredeken halad felfelé (kapásból 480 m szintkülönbség erejéig) egészen az első ellenőrző pontig (továbbiakban ep). Hát azt a kaptatót nem kívánom senkinek! Legalább is így a böjt második napjára nem éppen ezt terveztem volna... Alig bírtam felmászni, már pár percenként megálltam pihenni, levegőt venni, vagy ahogy ott a többieknek fogalmaztam: "Csak szétnézek kicsit, olyan szép a Duna-kanyar."
Egyébként tényleg szép volt.

Túra közben ilyen rendezett, remek kis útjelző táblákkal találkoztunk és amíg ezeket böngésztem és fotóztam, addig is pihenhettem kicsit. :-)


De volt itt a táblák közelében még más is, amit pihenésképpen fotózni lehetett, csak hogy húzzam az időt, mielőtt továbbmegyek a jól belátható, soha véget nem érő, égig emelkedő turistaúton.
Ahogyan a képen a felső tábla is nagyon jól mutatja, hogy felfelé. Bár néhány fokos szöggel még lehetett volna feljebb állítani, hogy még jobban illusztrálja a valóságot.

Íme, a pihentető fotók a tavasz első színeiről:


Így értünk fel ezen a remek kaptatón a Julianus toronyhoz:


Itt volt a torony aljában az első ep, úgyhogy miután begyűjtöttük a jól megérdemelt pecséteket, még felmásztunk a toronyba is. Ha már ott vagyok, akkor ki nem hagyom, ki tudja mikor vonszolom fel magam megint ezen a szörnyű 4 km-en. Talán ha majd már mágnesezhető vaskészlet gyűlt fel a véremben, akkor lehet róla szó. Addig tuti nem.

Itt pedig jómagam édesapámmal a toronyban, háttérben pedig a Duna túlsó felén Visegrád a várral:


Nos, ilyen az ábrázatom két nap böjt és egy hegymenet után.

Utunkat erre folytattuk :-) :


Ezen a szép, színes nyilacskás fotón ugyan nem látszik, de a hosszú kaptató után már kikövetkeztethető, hogy ezután bizony lefelé mentünk. Először elég meredeken, majd kényelmes, enyhén, lankás terep következett. Ez már tetszett.
Szóval, igazából az első megpróbáltatás után már nem volt akkora gond. A tempóval ugyan voltak problémáim, mert a fiúk úgy mentek, mint a gép, még normál állapotomban is nehéz édesapámmal tartani a lépést, most meg pláne. Azért egy kicsit lassabb, nyugodtabb túrázásban is benne lettem volna, de nem szóltam egy szót sem. Inkább elcuppogtam a mézes-vizes vasacskámat, ami most tényleg nagyon jólesett. Jó, hogy vittem.

Így jutottunk el Török-mezőre a kulcsosházhoz, ahol a második ep lévén szintén telepecsételték az itinerünket.
A nagy pecsételések közepette előkerült két kutyus. Persze szokásomhoz híven egyből összepajtiztam velük, csakúgy, mint útközben az összes többivel, akikkel találkoztam. Éppen simogattam, ölelgettem őket, amikor az egyik asztaltól egy idős bácsi mondja nekem:
"- Ezek nagyon kuncsorgós kutyusok ám, mindenkihez odamennek hátha kapnak néhány falatot." - mire a nagyobbik kutyus, egy németjuhász az elmondottakat megerősítve már dugta is bele az orrát a táskámba.
"- Látja, mondtam." - folytatta a bácsi - "Ez mindent megeszik, még a kenyeret is, pedig azt a kutyák nem szokták."
"Dehogynem, az enyémnek az a kedvence." - gondoltam, de nem szóltam semmit, miközben a kutyus már fülig benne volt a táskámban.
"- Nyugodtan adjon neki pár falat kenyeret, meg fogja enni." - hallottam megint a bácsi hangját, ahogy próbáltam kiszedni a kutyát a táskámból.
"- Nincs nálam semmilyen kenyér." - feleltem, de láttam, hogy ezt senki sem hiszi el, hiszen a kutya már kiszagolta a finomságot, pedig a mézen kívül, ami zárt üvegben volt, tényleg semmi nem volt nálam.
"- Ugyan, adjon neki pár falatot, szereti a kenyeret nagyon!" - erősködött tovább az öreg és hiába mondtam még el néhányszor, hogy tényleg semmi nincs a táskámban, senki nem hitte el. Jó páran ültek még ott a környéken és már mindenki engem figyelt. Jó nagy feltűnést keltettem ezzel, hogy ilyen sóher vagyok és nem adok a kutyusnak egy falatot sem. Elég csúnyán néztek rám, úgyhogy felkaptam a hátizsákomat, megcirógattam még a kutyust, elköszöntem és gyorsabb arrébb álltunk.Valószínű sosem láttak még ilyen túrázót, akinél nincs se szendvics, se kenyér, se semmi. Most pedig láttak egyet és nem hitték el. :-)

A következő 5 km a szintkülönbséget ábrázoló ábra szerint enyhén emelkedett, de észre sem vettük. Vagy nagyon belejöttünk már a túrázásba, vagy tényleg csak nagyon kicsit emelkedhetett, mindenesetre minden gond és megerőltetés nélkül, kellemes sétával értük el a harmadik ep-t a Kóspallagi elágazásnál.
Ez nagyon szuper ep volt, ugyanis a szervezők kínáltak itt diót és almát is a megfáradt túrázóknak, amik a máshol megszokott zsíros kenyérhez képest számomra fejedelmi lakomát jelentettek. Ráadásul ezek nem akármilyen almák voltak ám! Miattuk majdnem a pecsétbegyűjtésről is megfeledkeztem! Nem azok a gyönyörű szép, felfújt, ízetlen télen kapható almák, hanem olyan igazi, pici, hibás héjú, de csodálatosan illatos almák várakoztak ott rám egy papírdobozban. Teljesen elaléltam az illatától! Hú, de finom lehet! Nagy lelkierő kellett, hogy ne harapjak bele mindjárt és még mondta is ott az ember, hogy vigyünk nyugodtan többet is, mert nagyon sok van. Nekem se kellett több, elhoztam néhány marékkal, hogy legalább levet készítsek belőle, ha már nem ehetem meg így a böjt során.

Innen már csak 4 km volt hátra Márianosztráig, de ahhoz bizony egy hegyen kellett átkelni és akármilyen kellemes sétával is teltek az utóbb km-ek, éreztem, hogy már fáradt vagyok. Utolsó korty vasamat elcuppogva és minden maradék erőmet összeszedve vágtam neki az utolsó szakasznak. Ha eddig eljöttem, akkor most már a végéig is elmegyek.
Így is lett. Szerencsére a túra végén már a fiúk sem voltak túl beszédesek, így egy kicsit sikerült befelé fordulnom. Az ébredező tavaszi természet és az üde, halvány zöld táj elterelte a figyelmemet a testi gyötrelmekről, a kilométerek nehézségeiről, így szinte észre sem vettem, hogy a völgyben már ott a cél.
Ennek ellenére nagyon jó volt beérkezni Márianosztrára.
Bevallom, azért vártam már a túra végét, bár nem különösebben voltam rosszul, szinte nem is éreztem közben, hogy két napja nem ettem, vagy vashiánnyal küszködök, csak kicsit gyengébb voltam a szokásosnál. Azért a vánszorgásomnak köszönhetően csak 5 óra alatt teljesítettük a távot.

Ez volt az útvonal (bár mi csak az 5 pontig mentünk), illetve az ajándékba kapott botcímke és az emléklap:



A túra 50 km-es része egyébként Márianosztráról még elmegy Nagybörzsönyig, majd a Koppány-nyergen és a Misa-réten át érkezik Szobra. Mondanom sem kell, ez még két hatalmas hegy megmászását jelenti, de öcsém keresztapja, aki már nagyon korán elindult, teljesítette az 50 km-t. Olyannyira, hogy hamarabb ott volt Szobon, mint a szervezők. :-)
Mi viszont Márianosztráról busszal érkeztünk Szobra. Nekünk most jó volt ez így...

2010. március 23., kedd

Bicajozás - 2010. március 23.

Biciklizés
táv: 4,3 km
idő: 13 perc
seb: 20 km/h


Gyönyörű idő volt ma, így előkerült a bicaj.
Nemcsak túrázni, de itt a környéken is szeretek biciklivel közlekedni. Vidéken minden másnál praktikusabb közlekedési eszköz. Igaz, sétálni sem rossz, csak nem mindig van annyi időm, hogy mindenhová gyalog menjek.

Ma le kellett ugranom a szomszéd faluba a plébániára.
Kicsit siettem megint, úgyhogy kiparkoltam a járgányt a téli búvóhelyéről, leporoltam kicsit, felfújtam a kerekeit, aztán lóra pattantam. A paripával nem volt gond, ment, ahogy szokott, vagyis, ahogy hajtottam. Na, ez utóbbival már volt gond.
Még lefelé csak gurult a szentem, de már az egyenes szakasszal sem voltam kiegyezve: a combom hamar beállt. Nem begörcsölt, csak úgy teljesen kimerült. Éreztem, hogy mintha nem jutna bele elég vér vagy oxigén és percek alatt izomláz-szerű tüneteim lettek. Még jó, hogy hamar elértem a plébániát, ahol megpihenhettem kicsit.

Hazafelé viszont fel kellett tekerni a hegyen.
Ez nem volt semmi küzdelem. Gondoltam, feltolom és nem szenvedek vele, de hát van bennem annyi kurázsi, hogyha már van nálam egy bringa, akkor bizony használjam is. Lehet, hogy nem kellett volna. Feltekertem valahogy, de már közben éreztem, hogy az agyam megint úgy el kezd szűkülni, nyomni, ahogyan azon a bizonyos januári futáson is. Szerencsére most hamarabb hazaértem, mint ahogy lefordultam volna a bicajról.

Ez viszont félelmetes.
Általában 60-70 km lazán a lábamban volt mindig, bármikor kellett is bringára pattanni, most pedig még ennyit sem tudok letekerni. Ez nem edzetlenség, ennyit álmomból felriasztva is bármikor röhögve lebicajoztam, most meg majdnem belepusztulok alig 4 és fél km-be.
Ez még mindig vashiány, de most már kezdek kicsit besokallni tőle. Több, mint két hónapja szedem tonnaszámra a vasat és semmi változás, pedig nagyon odafigyelek rá, hogy ne egyek semmi olyat a vas bevétele előtt ill. után pár órával, amit gátolhatná a felszívódását. Sőt, sokszor nem is eszem előtte, utána, nehogy bármi is megzavarja őt a beépülésben. És még mindig semmi...
Ja, de, majdnem elfelejtettem: már nem szoktam belázasodni esténként. Ez is valami.

2010. március 14., vasárnap

Rendezés Vácott

Előrebocsátom: még sosem voltam rendező, szervező egy sporteseményen sem.

Most viszont úgy alakult, hogy néhány hete találkoztam Ujj Zoltánnal a Zöldgömb Sport Klub elnökével. Munkát ajánlott és hívott, hogy mehetnék rendezni is egy közelgő versenyükre.
Ez a verseny, ami idén március 12-13-14-én zajlott, egy három napos Duna-menti rendezvénysorozat, a Klub legnagyobb rendezvénye, ahol úszás, kerékpár és gyalogtúrák mellett triatlon is helyett kapott a palettán, futásból pedig kilenc különböző távon indulhattak a résztvevők. Ebből külön táv van az ovisoknak és a gyerekeknek is, de még a legelvetemültebbek is kipróbálhatják magukat, hiszen voltak, akik a 3 nap alatt 150 km futást teljesítettek.

Mint kiderült, néhány évvel ezelőtt én már voltam ezen a rendvezvénysorozaton az öcsémmel, akkor is a Duna-menti 56-os elnevezésű kerékpártúrán, melynek az útvonala a következő volt: Párkány (Sturovo) – Garamkövesd - Szalka – Letkés – Szob – Vác. Az útvonal tényleg gyönyörű helyen haladt végig, melynek nagy része kerékpárút volt és a Duna mellett tekerhetünk. Tényleg szép helyeken jártunk, de az időjárás az már okozott problémát. Olyannyira, hogy öcsémmel azóta is emlegetjük, hogy "na, arra soha többet!"
Nem volt hőség, nem tűzött a nap, az ki is bírható egyébként, sőt, én kifejezetten szeretek ezer fokban biciklizni. Még az eső sem esett, de az sem jelent gondot. Bicajoztunk mi már 20 kg-os csomagokkal egész nap zuhogó esőben, viharban. Még csak nem is volt köd, vagy hó vagy ilyesmi, hanem a szél fújt. De nem akárhogy. Természetes, hogy szembe szél volt, ugyanis biciklis pályafutásom és több ezer biciklivel megtett km-eim alatt egyszer sem tapasztaltam hátszelet. A szembe szél elég kínos, de nem leküzdhetetlen. Kicsit lassít és akadályoz, több erőre van szükség így tekerni, de lehet haladni. Na, most ez olyan szél volt, hogy haladni sem lehetett. Öcsémmel tekertünk veszettül, teljesen megfeszültünk, de a bringa alattunk alig mozdult. 40 km múlva rájöttünk, hogy gyorsabban haladunk, ha toljuk a bringát. Tényleg gyorsabb volt! Ha visszaültünk a gépre, nem haladtunk semmit. Volt, hogy állva nehezedtem az egyik pedálra és hiába a 60 kg-om, nem sikerült a pedált mozdítanom a szél ellenében. Lehetetlen vállalkozás volt. Nagyon megszenvedtük.
A legkellemetlenebb mégis az volt, hogy eközben ugyanezen az útvonal folytak az ugyanilyen távú (56 km) futások is. Mi öcsémmel minden erőnket beleadva megfeszültünk a biciklin, míg a futók látszólag lazán haladtak el mellettünk. Igen megalázó élmény volt. Öcsémnél el is szakadt a cérna: olyan nyomdafestéket nem tűrő dolgokat hallatott már a vége felé, amire tulajdonképpen csak bólogatni tudtam. Tényleg szörnyű verseny volt, pedig nagyon jó is lehetett volna.

Idén e verseny lebonyolításában a segédkezést a mai napra vállaltam be.
Édesapám is elkísért, mert mindketten kíváncsian voltunk, hogyan is néz ki egy ilyen verseny belülről. Vácott a vonatról leszállva egy pillanatra sem lepődtünk meg, hogy megint mekkora szél van. Úgy látszik, ez a környék mindig ilyen cúgos.
Szerencsére nekem most nem kellett se bicajoznom, se futnom, sőt a rendezvény harmadik napja lévén előkészíteni sem kellett már semmit. A TF-ről még érkezett néhány lány segíteni, akik a gyakorlatukat végezték ezzel a munkával, de ők sem csináltak még ilyet, úgyhogy mi a neveztetéseket kaptuk első feladatnak. Magunkra öltöttük a szervezők sárga pólóját és a rengeteg futótávból választhattunk, majd elfoglalhattuk helyünket az ennek megfelelő kis asztalnál és vártuk a tömeges nevezést. Én a 30 km-es távot választottam.

Nevezőkre várva

Ez volt egyébként a mai nap legizgalmasabb része. Mármint nem a várakozás a futókra, hanem a nevezés. Ezt tényleg élveztem, hogy a nevezési lap kitöltése ellenében én adhattam a rajtszámokat és intézhettem a futók adminisztrációját. Ráadásul érdekes volt látni, ahogy álltak az emberek az asztalok előtt és a km-táblákat pásztázva próbálták kitalálni, hogy hány km van mára a lábukban. Nekem, akinek eddig még csak 10 km volt a leghosszabb távom, nagyon érthetetlen volt, hogy hogyan lehet hezitálni azon, hogy 21, 30 vagy 42 km-t fusson az ember. Elég nagy különbségek vannak közöttük. Volt aki nevezett az egyikre, majd fél óra múlva átnevezte magát a másik távra. Van, aki rövidebb távra, van, aki hosszabb távra újított inkább.
Viszont nálam nevezett a BSI főguruja. Teljesen meglepődtem. Nem is tudtam, hogy más versenyeken résztvevőként szokott indulni, azt meg pláne nem gondoltam volna, hogy 30 km-t fut!

A verseny viszont fél 11-kor elindult minden távon, úgyhogy több órás szünet következett, amikor szinte semmi nem történt a versenyközpontban. Ezt nem gondoltam volna, hogy ilyenkor itt ekkora csend van. Legalább is segíteni nem kellett semmit. Addig ettünk, ittunk, sétáltunk egyet édesapámmal a környéken, de egy igencsak rövidet, mert akkora volt a szél, hogy még a fogaimat is átrendezte, ha megszólaltam.
Visszakullogtunk hát a versenyközpontba és vártunk. Az ovisok hamar lefutották az ő 300 méterüket, meg is történt az eredményhirdetésük, majd jöttek a 2 km, illetve az 5 km futói és eredményei is. Ismét eredményhirdetés, mi meg még szintén nem csináltunk semmit. Szörnyen unalmas volt a dolog. Édesapám rejtvényt fejtett, én meg azon morfondíroztam, hogy miért nem jutott eszembe valami jó könyvet hozni egy ilyen esemény rendezésére. Mikor apu már unta a rejtvényt, ő is elgondolkozott, hogy jó lett volna inkább futni valamelyik távon, mert ez így nagyon uncsi. Persze, ahogy kitette a lábát szélbe a versenyközpontnak helyet biztosító iskola aulájából, rögtön jó, sőt a legjobb elfoglaltságnak ítélte a rejtvényfejtést.
Azért az élet nem állt meg a verseny alatt, a triatlonisták jöttek futás, majd bicajozás után is, a törzsrendező gárda pedig átsétált velük az uszodába úszni, úgyhogy zajlottak a versenyek közben, de mi nem sokat tudtunk ebben segíteni.

Néhány ilyen óra után kezdtek szállingózni a hírek a többi táv befutóiról, sőt eredményekről is. Ismét eredményhirdetés következett, de nem akárhogyan. Kiderült, hogy a kategóriagyőzteseknek és abszolút győzteseknek is én fogom átadni a díjakat, ahogy az a következő képeken is látszik:


Nem igazán értettem, hogy miért pont én adom át a díjakat.
Persze nem esett nehezemre, sőt legalább nem unatkoztam és csinálhattam valamit, csak azt hittem, hogy a díjakat valami nevesebb, zöldgömbösebb ember adja át.
A díjakat átválogattuk, összekészítettük, az érmeket úgyszintén. Sőt, az érmek hátulját fel is címkéztük a mai versenynek megfelelő emblémával és következtek a díjátadások és érem-nyakbaakasztások. Bevallom, nem igazán tetszett a munkának ez a része: nem éreztem jól magam, hogy ennyire középpontban vagyok. Igaz, mondanom nem kellett semmit, mégis mindenki rám figyelt ilyenkor és ezt nem szeretem. A fenti két díjátadós képet egyébként a Zöldgömb oldaláról szedtem (ezúton is köszönet érte), a nyerteseket szerették volna fényképezni, mégis a legtöbbjükön ott vagyok. Ezt elég kellemetlennek éreztem.

Viszont innen már kicsit gördülékenyebbek voltak az események.
Mire az egyik táv eredményhirdetése megtörtént minden kategóriában, már futottak be a következő táv eredményei, amit a TF-es lányok összesítettek, értékeltek a végleges eredményhez, ami alapján egy másik lánnyal össze tudtuk készíteni a díjakat és az érmeket.
Ugyan a maratonistákra kicsit többet kellett várnunk, de hamarosan beérkeztek ők is, majd az ő illetve a triatlonisták eredményhirdetése után a háromnapos Szupermaraton díjazása volt az est fénypontja.
Nem semmi, hogy emberek az elmúlt három napban, amíg én otthon lógattam a lábam, 150 km-t futottak ilyen furcsa, hóbortos időjárási körülmények között. Ennyit még gyalogolni sem tudnék három nap alatt. Mitől nem estek szét? Mitől nem mennek szét az ízületeik? Akármilyen szuper edzésterv ellenére sem értem, hogy lehet ennyit az emberi szervezetből kihozni. Nekem ez teljesen természetfelettinek hat, főleg, hogy elnézve ezeket az embereket, teljesen átlagos mindegyikük, a teljesítményük viszont hihetetlen. Egyszerűen nem értem, hogyan csinálják.
Persze a dobogóra már úgy segítették fel egymást, mert 150 km lefutása után a dobogóra fellépés már komoly gondot okozott. Ezen persze jót mosolyogtam, de akkor is elismerésre méltó a teljesítményük. Meg is érdemelnek egy képet ők is:


A sok díjazás és eredmény után még a három nap felszereléseit is összepakoltuk.
Visszarendeztük a tornatermet, azaz a bútorokat, asztalokat visszahordtuk a pincébe, a rengeteg sporttal, neveztetéssel, díjazással járó és a versenyek lebonyolításához szükséges felszereléseket összerendeztük, dobozoltuk. Nem kis munka volt ez sem.

Fél hét felé jöttünk el.
Reggel fél ötkor indultam itthonról és a szerencsés csatlakozásnak köszönhetően negyed kilencre már haza is értem. Bevallom, nagyon fáradt vagyok. Nagyon lefárasztott ez a sok semmittevés, majd utána a hirtelen kapkodás a díjazások körül és végül a pakolás. Nagyon nem szeretek pakolni, főleg a más cuccát nem, amikor fogalmam sincs, hogy mit hova kéne tenni, hogy ki hogy szeretné, hogy hogyan és hová tegyem.

Mindenesetre megtanultam: versenyezni, részt venni sokkal, de sokkal jobb, mint rendezni. Persze rendezők is kellenek, mert nélkülük nem lennének ezek a szuper események, de ez nem az én világom. A rendezkedés, szervezkedés nem nekem való. Hiába kaptam érte némi pénzt, ha testileg is, lelkileg is úgy megviselt! Inkább fizetek én egy kicsit, hogy résztvevő lehessek és a közös futás, bicajozás vagy bármi más sokkal több élményt ad és felszabadulttá, boldoggá tesz még akkor is, ha kicsit abban is elfáradok.
Legközelebb inkább versenyezni megyek...


Az első kép kivétel mindegyik fotó a Zöldgömb oldaláról való.

2010. március 8., hétfő

Úszás - 2010. március 8.

Úszás
idő: 30 perc
+ 2x10 perc szauna


Ma elmerészkedtem ismét úszni.
Tavaly minden hétfő este az úszásé volt, édesapámmal mindig átjártunk néhány faluval arrébb az uszodába, de mióta problémáim vannak a vaskészletemmel, azóta nem úsztunk.
A bérlet lejárati határideje viszont igen csak sürget, úgyhogy úgy döntöttem, lesz, ami lesz, menjünk. Úgy voltam vele, ha nagyon gyengélkednék, vagy valami bajom lenne, akkor majd lubickolok, vagy lebegek és pancsolok egy kicsit. Nem fogom erőltetni magam, semmi kedvem megint oxigénhiánynak kitenni magam. Ha nagy baj van, akkor meg kimászok a vízből, elterülök egy nyugágyon a medence szélén és megvárom, míg apu uszikál.

Tavaly mindig kereken egy órát úsztunk.
Egyébként mindig az időt nézem úszásnál. Persze jó volna tudni, hogy ezalatt mikor hány hosszt úsztam, de ember legyen a talpán, aki közben ezt számolja! A számolás eltereli a figyelmemet az úszásról és élvezhetetlenné teszi a sportolást, úgyhogy inkább nem foglalkoztat, hogy mennyit úszok egy-egy alkalommal.
Ma épp hogy csak fél órát teljesítettünk, de nem csak rajtam múlott. Édesapámnak sem esett most jól, főleg, hogy iszonyatosan hideg volt a víz. Nekem mindig az, de ha már apu is érzi, akkor az azt jelenti, hogy én belefagytam a medencébe.
A várakozásaimmal ellentétben egyébként elég jól ment az úszás. Igaz, nem kapkodtam el a dolgot, szép komótosan úszkáltam és bőven elég is volt a fél óra, de legalább nem lettem rosszul, sőt, még utána a szaunában sem. Az is igazán kellemes volt a hideg víz után. Ilyen gyér vaskészlettel amúgy is jobban fázom, mint egyébként, úgyhogy a szauna igencsak kellett most.

Így úszás után, miközben ezt írom, már érzem, hogy hiába esett jól a mozgás, annyira lemerültem, hogy most egy darabig megint nem fogok tudni megmozdulni. Ez sajnos nem az a jóleső fáradtság, amit versenyek, edzések után érez az ember és ami néhány óra múlva elmúlik, de még a mozgás jó élménye akkor is megmarad. Ez az a furcsa teljes lemerülés, amit azóta érzek, mióta szétestem a tóparton. Ez nem jó érzés, hanem egyre rosszabb és nem is múlik el. Már a kezem is alig bírom mozdítani, hogy gépeljem e sorokat...
Azt hiszem, még nincs itt az ideje a visszatérésnek. De legalább megpróbáltam...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails