2012. január 1., vasárnap

Életmódváltás: ON

Az elmúlt hónapok ilyen-olyan okok miatt elég szerényre sikerültek a sport szempontjából, de ma az új év alkalmából úgy döntöttem, hogy ráállok a mérlegre. No, helyből dobtam volna egy hátast az eredmény láttán, ha nem szédültem volna le egyből a mérlegről. Hihetetlen. Ráálltam még háromszor, de háromszor is ugyanazt mutatta, sőt negyedszerre is.
Azonnal, tennem kell valamit, mert ugyan kicsit látszik, hogy kigömbölyödtem, de nem látszom dagadtnak, ugyanakkor én malacnak érzem magam.
Ráadásul nem férek bele a ruháimba. Még a szoknyáim sem jönnek rám, alig van ruhám, amiben járhatok és azokban is kötözött sonkának nézek ki. Többen is mondták, hogy végre jól nézek ki, férjemnek is így tetszem, de milyen elfuserált ez a világ, hogy a zsírgombócra mondja a környezetem, hogy végre jól nézek ki?

Tényleg ilyen egészségtelen állapotban néznék ki jól? Mert egészségtelen, az biztos. Futás közben alig bírom vonszolni a hájam, fájnak a lábaim sportolás után, ahogy cipelem a felesleget és egyre többször fáj a sérvem. Nem tesz jót neki a plusz súly. És akkor egyéb egészségügyi tényezőket nem is említettem, például a legutóbbi orvosi vizsgálaton a doktor néni közölte, hogy fogjam vissza magam, mert kezd magas lenni a vérnyomásom. Ez azért enyhén mellbevágott. Magas a vérnyomásom? Nekem? Aki annyit sportol és egészségesen étkezik? Rá kellett jönnöm, hogy bizony ez sajnos már nem igaz: elég keveset sportoltam az utóbbi időben és minden szemét kaját megettem, amit lehetett – meg is lett az eredménye.

Szóval, színt vallok ország-világ előtt, hogy a szenya kis mérlegünk ma 79 kg-t vágott a fejemhez. Ez katasztrófa, ez a világ vége. Világéletemben 60-62 kg voltam, sportosabb időszakaimban 58-59 kg, ami akárhogy is nézzük, de most 20 kg felesleget jelent. Végignézek magamon, de el sem tudom képzelni, hogy hol raktározok én 20 kg felesleget, de hát a mérlegnek igaza lehet. Mértem testzsírszázalékot is, ami 34,5%, ami azt jelenti, hogy a 79 kilómból 27,3 kg zsír van rajtam. Ez sem túl fényes eredmény. Jobb napjaimban 20,5% volt és 12 kg zsírom volt, ami tényleg ideális volt. Tehát nem is 20 kg leadását tűzöm ki célul, hanem a testzsírszázalék alakulását, hiszen ha izmot építek, akkor 63 kilósan is lehetek vékonyabb, mint anno 58 kilósan.

Tehát életmódváltást hirdetek magamnak, vissza kell térni a rendszeres sporthoz, ami futás és túrázás lesz. Kiegészítésképpen pedig nyújtásnak a jógára, erősítésnek pedig a fegyencedzésre szavazok.
Étrendben pedig igyekszem majd visszaszokni a Harcosok étrendjére. Ezt tulajdonképpen ösztönösen már tavasszal is csináltam. Nagyon jót tett, nagyon jól voltam tőle, a sportban is fellendült a teljesítményem, akkor toltam le lazán a Kinizsi40-et.

A cél pedig, hogy legalább úgy nézzek ki, mint mielőtt a blogot el kezdtem írni:

2009 nyarán

Talán jó lenne izmosabbnak lenni és nagy álmom, hogy meg tudjak csinálni néhány normális fekvőtámaszt meghalás nélkül, néhány húzódzkodásról már nem is beszélve. A kép egyébként 2009 nyarán készült, amikor még egészséges voltam és volt erőm sportolni. Ilyen vékonyan a hátam sem fájt már és ilyen könnyű, rugalmas testtel nagyon jól ment a futás, olyan PB-ket futottam, hogy csak na! Az akkori edzéstervem kb így nézett ki egy hétre: heti kétszer 7-8 km futás, heti kétszer másfél órás, kemény pilates edzés, heti egyszer egy óra úszás, aztán szauna, közben pedig sok-sok bicajozás, hétvégenként pedig futóversenyek, vagy teljesítménytúrák.

Na, megmutatom ehhez képest most hogy nézek ki, de előbb üljetek le és kapaszkodjatok meg, mert borzalmas látvány lesz!
Íme, a hájgyűjteményem:

Kék bálna a Nagy-Szénáson

De ha mindez nem lenne elég, mutatok még szörnyűbbet:

Dömösön a Duna parton

A képek egyébként az elmúlt nyáron készültek, azóta természetesen begyűjtöttem még néhány kg vésztartalékot.
De mitől is lettem ilyen gömbölyű? Hát az úgy volt...
Szóval, egyértelműen kevesebb sport játszik most az életemben a betegség miatt. Még mindig nem vagyok teljesen jól, de így nem is leszek, ha nem teszek érte semmit. Sport hiányában és a betegséggel karöltve kicsit depis, befelé fordulós lettem, amit evéssel, édességekkel remekül lehet kompenzálni. Az eredményt látjátok a képeken.

Most tehát ez a nagy helyzet:
testsúly: 79 kg
testzsír%: 34,5%
BMI: 25,2
mell: 98 cm
derék: 83 cm
csípő: 102 cm
comb (felül): 63 cm
comb (alul): 45 cm

Ezekből kell majd lefaragnom, különben ekkora hájréteggel idén sem fog menni a futás. Ilyen bálna fazonnal nem lehet sportteljesítményeket elérni, főleg nem 50-60, sőt 100 km-eket teljesítménytúrázni. Tehát nem csak a ruháim, az egészségem, az alakom, de a sportolás miatt is meg kell válnom mostani bálnaságomtól, különben szétcsapatom az ízületeim egy-egy terepfutásnál, a gerincemről már nem is beszélve...

3 megjegyzés:

Zita írta...

Hajrá!

Sok sikert és kitartást kívánok!

Szamóca írta...

Zita,
köszönöm. A kitartás megvan!;-) Az egészség még nem egészen, de az is egyre jobb.
Tegnap éppen a te recepted, a paradicsomban sült tojást készítettem el vacsira. Nagyon fincsi volt és jól illik a harcosok étrendjébe is.

Angi írta...

Sok sikert! Valóban be tudja lassítani az embert és csökken a teljesítmény... szerintem megbírkózol a feladattal!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails